top of page

Geld nodig, weet je het zeker?

De meeste ondernemers willen groeien. En daar is van alles voor nodig. Geld, tijd, kennis en energie. De nadruk ligt vaak op de beschikbaarheid van het eerste, de kosten gaan meestal voor de baat uit. Daarmee komt de nadruk vaak te liggen op het verkrijgen van geld, en wordt het een doel i.p.v. een middel.


Tegelijkertijd staat geld niet los van de andere middelen: tijd, kennis en energie. Een duiding van de begrippen en waarom ze samenhangen.


Tijd: voor de meeste ondernemers geldt, een gebrek aan tijd. Te veel te doen en er zitten maar zo veel uren in een dag. Word je nu volledig in beslag genomen door de dagelijkse operatie dan is het wellicht nodig om eerst tijd vrij te maken. Want geld ophalen kost veel tijd en het vervolgens goed uitgeven en verantwoorden nog meer.


Kennis: vaak zie je dat de kennis ontbreekt op het domein waarin je wil investeren. Dan is het een idee om eerst bij experts in je omgeving te toetsen welke kennis je nodig hebt om je doel te bereiken en wat de mogelijkheden zijn om deze te ontwikkelen of in te kopen. Uiteindelijk moet je namelijk wel de juiste besluiten kunnen nemen over die investeringen.


Energie: van sommige zaken krijg je als ondernemer meer energie dan anderen. Als je geforceerd aan de slag gaat met een domein waar je geen enkele energie van krijgt is de kans groot dat je investering niet slaagt. Ga goed bij jezelf na waar je energie van krijgt voordat je het ergens in stopt. Jij bent tenslotte de drijvende kracht achter deze investering.

Geld: dat is de kern waar het vaak om draait, omdat we de hypothese hebben dat als we dat beschikbaar hebben we ons doel eerder / sneller / beter kunnen halen. Toch is dat niet altijd het geval en kun je met tijd, kennis en energie ook een eind komen.


Bezint eer ge begint. Speel met deze gedachten voordat je aan een pitchdek begint.


Wij geloven in gestage groei. Vaak speelt geld een belangrijke rol voor veel startups en scale-ups, wij geven er graag een andere kijk op. Mocht je besluiten wel geld op te willen halen, dan schrijven we in onze vervolgpost daar meer over 😊


13 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page